Palazzo Quirinale
Alle wegen leiden naar Rome, maar soms kun je ook thuisblijven en toch genieten van de Eeuwige stad. Onlangs werd een de virtuele tour door het Palazzo Quirinale geopend: met 12 duizend foto’s van alle kunstwerken in het Italiaanse Presidentiële gebouw, is een prachtige 3D-film samengesteld. Bijna iedere zaal, de machtige plafonds, en ook de tuin, zijn zo te bezichtigen. Een aantal schilderingen is zelfs tot in detail te bekijken.
Pauselijk zomerverblijf
Het presidentsgebouw staat op een van de zeven heuvels waarop Rome gebouwd is, de Quirinale. Het paleis bestaat uit vier delen die na elkaar zijn gebouwd en dienden oorspronkelijk als buitenverblijf van de verschillende pausen. Het oudste deel is dat rondom de binnenplaats met de klokkentoren. In 1583 gaf paus Gregorius XIII opdracht de villa te bouwen als buitenverblijf voor hemzelf om zo te kunnen ontsnappen aan de hete zomerdagen in het Vaticaan. De bouw was in handen van de Bolognese architect Ottaviano Mascarino. Uit deze tijd stamt ook de Loggia d’onore, een oorspronkelijk open zuilengang waar in de zomer verkoeling gezocht kon worden. In de 18e eeuw werd de galerij dichtgemaakt. Vanwege de hoge ramen die de galerij sindsdien heeft, wordt ze ook wel de ‘vetrata’ (ramenpartij) genoemd. Tegenwoordig wordt ze gebruikt voor ontmoetingen tussen afgevaardigden van partijen en de pers wanneer er een nieuwe regering gevormd wordt.
Paus Paulus V was de eerste paus die zijn vaste residentie maakte van Palazzo Quirinale. Hij liet er in 1615 de Cappella Paolina aan bouwen naar voorbeeld van de Sixtijnse kapel in het Vaticaan, omdat hij in zijn residentie wilde kunnen beschikken over een ruimte die dezelfde mogelijkheden voor ceremonies bood als de Sixtijnse kapel. In de 19e eeuw werden de pausen Leo XII, Pius VIII, Gregorius XVI en Pius IX hier tot paus verkozen. Tot 1870, toen de kerkelijk staat na de eenwording van Italië definitief ten einde was, bleef het paleis dienen als zomerverblijf van de pausen.
Het Huis savoye
Na de pausen nam de Italiaanse koning zijn intrek in het nu Koninlijk Paleis. Vier van de Italiaanse koningen van het huis Savoye gebruikten het als hun woning. En in 1930 nog werd er het huwelijk voltrokken tussen prins Umberto en prinses Marie-José van België.
Een van de belangrijkste zalen voor de Savoyes was de Salon van de Feesten, Salone delle Feste. Ze hielden er hun belangrijkste ceremonies en om de zaal een plechtige uitstraling te geven, lieten ze hem rijkelijk versieren met militaire decors en allegorische figuren, met als kopstuk de plafondschildering die de Triomf van Italië voorstelt. Om de zaal ook aantrekkelijk te maken voor de vele dansfeesten en banketten van de familie, werden er enorme spiegels geplaatst en in 1889 kwam er een balkon waar een orkest kon zitten.
Er past een groot aantal gasten in deze majestueuze zaal, waardoor hij ook nu nog gebruikt wordt voor bijvoorbeeld staatsbanketten en de beëdiging van een nieuwe regering.
Residentie van de President
In 1946 werd bij referendum het Koninkrijk afgeschaft en de Republiek Italië uitgeroepen. Vanaf dat moment is het paleis de officiële residentie van de President van Italië. De Eerste Zaal van Staat, la Prima Sala di Rappresentanza, is een van de huidig belangrijkste zalen. Het staatshoofd ontvangt er hooggeplaatste en buitenlandse gasten voorafgaand aan plechtigheden die gehouden worden in de Kurassierszaal, Salone dei Corazzieri. De fries met fresco’s bovenin de zaal is geschilderd door Agostino Tassi in 1616. De acht taferelen illustreren het leven van de apostel Paulus en in de hoeken zie je de wapenschilden van de familie Borghese, de familie van paus Paulus V. In 1906 werd de plafondschildering van een aantal allegorieën aangebracht. Ook uit de 19e eeuw stamt de geweldige kroonluchter van gekleurd Murano-glas.
Een echt bezoek
Als je na dit mooie virtuele bezoek toch nog niet genoeg gezien hebt, kun je het paleis ook echt bezoeken. Elke zondag van 8.30 tot 12.00 tegen betaling van €5,- (uitgezonderd feestdagen en de periode tussen eind juni en begin september.)
Klik hier voor de tekst van de audiotour in diverse talen.
Misschien vind je deze blogs ook leuk:
Umbrië: een reisboek vol tips! ; Rondleiding door de presidentiële gebouwen ; De kleinste bieb van Italië
Tweet
Foto's van http://www.quirinale.it/